22.11.2024

Ny handleplan skal styrke organdonation i Danmark

I dag behandles et nyt lovforslag om samtykke til organdonation i Folketinget. Lovforslaget er en del af en bredere handleplan ’Fælles om at give livet tilbage. Planen er bl.a. at skabe øget opmærksomhed og sikre, at flere danskere tager stilling til organdonation.

Flere skal tage stilling til organdonation

Erfaringerne fra tidligere viser, at befolkningens interesse og tilslutning stiger, når emnet får den nødvendige opmærksomhed.

 

For eksempel var lidt under 20.000 danskere inde og (om)registrere deres stillingtagen til organdonation i februar (2024), da regeringen fremlagde forslaget om at ændre samtykkemodellen og medierne satte stort fokus på forslaget. I en gennemsnitlig måned er der omkring 5000 danskere, som registrerer sig i Organdonorregisteret. 

 

Et andet eksempel på, at det hjælper at påminde danskerne om at tage stilling til organdonation, så vi, da det digitale sundhedskort blev lanceret i juni 2021. Her fik brugerne en pop-up besked, der opfordrede dem til at tage stilling til organdonation første gang de loggede på det digitale sundhedskort. I løbet af juni var der næsten 52.000 danskere, der registrerede sig Organdonorregistret.

 

Handleplanen er politisk besluttet og udkom i juni 2024. Planen består af seks initiativer, som skal bidrage til at styrke området:

  • Ændring af samtykkemodel
  • Obligatoriske påmindelser om stillingtagen til organdonation
  • Bedre anvendelse af donorpotentialet på hospitalerne
  • Styrkelse af donorpotentialet for levede donorer
  • Implementering af donation efter cirkulatorisk død
  • Løbende status og opfølgning

 

I dag, 22. november 2024, 1. behandles lovforslaget om en ændring af sundhedsloven i Folketinget, hvilket knytter sig til det første initiativ, ændring af samtykkemodellen. Vigtigt for dig, der skal tage stilling til organdonation er, at du, også når loven træder i kraft  til sommer (2025), skal gå ind i Organdonorregistret og aktivt bekræfte om du ønsker at donor eller ej. Ellers skal dine pårørende træffe beslutningen for dig.

 

Vores bidrag: Viden og indsigt, så endnu flere danskere kan tage stilling

Dansk Center for Organdonation har indsigter i de forhold, som påvirker den enkeltes beslutninger og overvejelser omkring organdonation. Senest har vi undersøgt stillingtagen i relation til borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Afdækningen viser, at vi skal formidle mere og anderledes, så vi i information om organdonation overvejer, hvordan vi informerer gruppen etniske minoriteter i Danmark. Rapporten ”Organdonation og borgere med etnisk minoritetsbaggrund” (2024) indeholder 5 anbefalinger til, hvordan vi kan informere og kommunikere om organdonation, så vi favner endnu flere danskere. 


Læs Dansk Center for Organdonations nye rapport

Vil du vide mere om danskernes holdning og stillingtagen til organdonation?

Dansk Center for Organdonation indsamler viden om organdonation – også i forhold til, hvad der kan være på spil, når man som dansker skal tage stilling og registrere sin holdning.

Se blandt andet:

 

Sundhedsstyrelsen har med jævne mellemrum foretaget befolkningsundersøgelser om organdonation og danskernes holdning og adfærd.

Se blandt andet: