Donationsansvarlige nøglepersoner

Der er donationsansvarlige nøglepersoner på alle landets intensivafdelinger, og de har en helt central funktion i at medvirke til at kvalificere og implementere de nationale indsatser på organdonationsområdet i egen afdeling. De er også med til at sikre, at organdonation kan finde sted i alle relevante situationer.

Om nøglepersonsordningen  

  • Der er udpeget to donationsansvarlige nøglepersoner på alle intensivafsnit; en læge og en sygeplejerske
  • Nøglepersonerne arbejder efter en fælles national funktionsbeskrivelse 
  • Nøglepersonerne arbejder tæt sammen med ledelsen på deres afsnit, da ledelsesforankring af opgaverne på hospitalet er en forudsætning for, at en styrket indsats på området kan lykkes
  • Dansk Center for Organdonation faciliterer både undervisning af nøglepersonerne samt tilbyder medfinansiering af afsnittets aktiviteter i forbindelse med organdonation, i det omfang det er muligt 
Udstilling om organdonation

Nøglepersonernes ansvarområder og opaver 

Som donationsansvarlig nøgleperson skal du medvirke til, at din afdeling optimerer anvendelsen af donorpotentialet og sikre kvaliteten af den indsats, som det involverede personale på afdelingen yder. Det indebærer en række konkrete opgaver inden for fem ansvarsområder, som du kan læse om nedenfor.

Donordetektion

For at organdonation kan blive en mulighed, er det altafgørende at være opmærksom på at identificere mulige donorer. Det er derfor centralt, at I i intensivafsnittet har en særlig opmærksomhed på muligheden for organdonation, når alle behandlingsmuligheder med henblik på overlevelse er udtømte hos en patient med en dødelig skade i hjernen.

 

Som donationsansvarlig nøgleperson er det din opgave at:

  • Medvirke til, at der etableres arbejdsgange for detektion af potentielle donorer
  • Medvirke til, at der etableres arbejdsgange så Transplantationscentret altid inddrages i beslutningen af, om en patient er potentiel donor
  • Medvirke til, at der etableres arbejdsgange for, at potentielle donorer overflyttes til intensivafsnittet

 

For at kunne imødekomme opgaverne indenfor donordetektion, er det nødvendigt at indgå i et netværk med relevante samarbejdspartnere på hospitalet. Det kan for eksempel være akutmodtagelsen og neurologisk afdeling. I kan i netværket sammen medvirke til, at de som kan og vil donere deres organer, når de dør på hospitalet, også får muligheden for det, og dermed løse opgaven på hospitalsniveau. 

Monitorering af organdonationsområdet

Monitorering af organdonationsområdet foregår via Organdonationsdatabasen, en national klinisk kvalitetsdatabase under Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP). Alle intensivafdelinger har derfor en forpligtelse til at registrere data om afdøde patienter til Organdonationsdatabasen, hvilket du og din afdelingsledelse, har ansvaret for at sikre. Hvert år udsender RKKP en årsrapport fra databasen med analyser af de data, som er indberettet på organdonationsområdet og med anbefalinger for området.  

 

Formålet med databasen er at forbedre og overvåge den sundhedsfaglige kvalitet på organdonationsområdet til gavn for de patienter, der står på venteliste til et nyt organ. Via databasen indsamles og behandles data om organdonation på landets intensivafdelinger. Databasen danner afsæt for et målrettet kvalitetsarbejde, både  nationalt og i den enkelte intensivafdeling.

 

Som donationsansvarlig nøgleperson er det din opgave:

  • At informere hospitalets kvalitetsafdeling om, at du er donationsansvarlig nøgleperson og dermed varetager opgaver vedrørende Organdonationsdatabasen
  • At sikre, at der er arbejdsgange for registrering af data til Organdonationsdatabasen, så registreringerne foregår som en fast del af afdelingens rutiner
  • I samarbejde med hospitalets kvalitetsafdeling at sikre, at data er registreret korrekt, samt at eventuelle fejlregistreringer bliver rettet. Datakvaliteten kan løbende tjekkes via Ledelses-Informations-Systemet (LIS)
  • Med baggrund i korrekte organdonationsdata at sikre, at der iværksættes initiativer til at rydde de hindringer af vejen, der måtte være for, at organdonation kan finde sted i afsnittet
  • I samarbejde med ledelsen at implementere relevante anbefalinger fra årsrapporten 

 

Hjælp til at registrere og bruge data fra organdonationsområdet

Registreringer for 2024

Dette registreringsskema skal udfyldes ved alle dødsfald på intensivafsnittet for patienter, der er døde i 2024.

 

Registreringer for 2025

Fra 2025 er det også muligt at registrere data i forbindelse med donation efter cirkulatorisk død (DCD). Uanset om du er på en intensivafdeling, der gennemfører DCD-forløb, eller ej, skal følgende nye registreringsskema anvendes fra den 1. januar 2025 på alle intensivafdelinger.

 

For begge registreringsskemaer gælder, at den læge, der har stået for afslutningsforløbet, registrerer enten i en papirversion eller elektronisk i jeres patientadministrative system (eksempelvis EPJ eller Sundhedsplatformen). Registreres der på papirversionen, er det typisk en lægesekretær, der efterfølgende indtaster data i det patientadministrative system.

 

 

Har du brug for hjælp?

Hvis du har brug for hjælp med registrering eller har spørgsmål vedrørende  databasen, så skal du rette henvendelse til RKKP. Kontaktpersonen ved RKKP er:

Julie Andersen (juland@rkkp.dk eller telefon: 2478 7018)

Undervisning og information

Undervisning og information er afgørende for, at donorpotentialet kan blive anvendt optimalt. Derudover tilegner intensivafsnittets personale sig ny viden, hvorved kvaliteten på området styrkes.

 

Som donationsansvarlig nøgleperson er din opgave at:

 

  • Vurdere behovet for undervisning og træning på området og at komme med anbefalinger til afsnitsledelsen om konkrete undervisningsaktiviteter
  • Sikre, at afsnittets personale får undervisning, der kvalificerer dem til de opgaver, de skal varetage i donationsforløbet
  • Sikre, at de konkrete undervisningsaktiviteter planlægges, gennemføres og afrapporteres i den årlige tilbagemelding om afdelingens aktiviteter på organdonationsområdet til Dansk Center for Organdonation

 

Derudover er nøglepersonen ansvarlig for at holde kolleger og ledelse på intensivafsnittet opdateret om eksempelvis aktuelle data fra Organdonationsdatabasen, nye tiltag eller aktiviteter på organdonationsområdet samt ændringer i procedurer eller lovgivning. Nøglepersonen har også en opgave i at holde personale, der kan indgå i donationsforløb på operations-, anæstesiafdelingen, orienteret om at anvende National Guideline for Organdonation i forløb samt de undervisningstilbud som DCO har på området.

 

Når du skal undervise dine kolleger  

For at understøtte både planlægning og afholdelse af undervisning har vi samlet materialer, du frit kan anvende, hvor læger, sygeplejersker og pårørende deler ud af deres viden og erfaringer med organdonation.

 

Siden er emneopdelt og gennemgår de enkelte dele af organdonationsforløbet lige fra donordetektion til donorpleje og -behandling og afskedsforløbet for de pårørende. Flere af undervisningsmaterialerne er versioneret, så de både kan anvendes til kortere og længere undervisningsseancer alt efter hvor meget tid, du har til rådighed, ligesom de også kan anvendes som selvstudie. 


Undervisningen kan f.eks. foregå på et afdelingsmøde, staff meeting eller morgenkonference. Det er som regel yderst givtigt, hvis undervisningen kan tage udgangspunkt i en case fra egen afdeling. En kortere undervisningsseance med et eller to specifikke emner er ofte de mest udbytterige. Det kan for eksempel være: 

 

  • Donordetektion
  • Nedslag i donorpleje og -behandling
  • De særlige indsatser og tiltag der er for at støtte de pårørende i afskedsforløbet
  • Etik i organdonationsforløbet
  • Afdelingens arbejdsgange i forbindelse med organdonation
  • Hvor og hvordan kan der hentes faglig støtte
  • Hjernedødsundersøgelsen
  • Kendskab til gældende lovgivning og instrukser

Støtte til din undervisning 

Du kan som nøgleperson selv undervise dine kolleger eller få inspiration og støtte fra Dansk Center for Organdonations donationsansvarlige læger og sygeplejersker. Vores donationsansvarlige læger og sygeplejersker kan samarbejde med jer om planlægningen og gennemførslen af undervisningen samt bidrage med undervisning inden for alle donationsprocessens elementer.

 

Hvis du ønsker inspiration og faglig støtte til planlægning og gennemførelse af undervisning i afdelingen kan du sende en mail til Dansk Center for Organdonation. 

 

Forslag til undervisning

Hvis du har idéer til emner, konkret undervisningsmateriale eller andet, er du velkommen til at kontakte os på skejby.dco@rm.dk.

Kvalitetssikring i donationsforløb

Som nøgleperson skal du i samarbejde med ledelsen sikre kvaliteten på organdonationsområdet, og dermed sikre, at Best Practice for Organdonation følges i alle forløb. 

 

Som donationsansvarlig nøgleperson er din opgave at:

 

Følg op på donationsforløb

Opfølgning på donationsforløb har både sigte mod at orientere relevante samarbejdspartnere om forløbet, samt følge op med det involverede personale.

 

Som donationsansvarlig nøgleperson er din opgave at:

 

  • Medvirke til, at ledelsen og kolleger er orienteret om donationsforløbet
  • I samarbejde med ledelsen sikre, at der er tilbud om opfølgning til det involverede personale (forløbsgennemgang, debriefing o.a.)

 

Derudover orienterer Dansk Center for Organdonation efter hvert forløb både nøglepersoner og ledelsen om, at afsnittet har modtaget faglig støtte fra en udrykningssygeplejerske eller -læge i et donationsforløb. Har I i afdelingen eller Dansk Center for Organdonation behov for yderligere opfølgning i forhold til den faglige støtte, som er ydet, aftaler vi konkret sammen, hvordan vi gennemfører den. 

Du kan også læse om ansvarsområderne i den nationale funktionsbeskrivelse for nøglepersoner.

Tilbagemelding om aktiviteter på donationsområdet og inspirationskatalog

En gang om året skal I sende en tilbagemelding til Dansk Center for Organdonation omkring afdelingens aktiviteter på organdonationsområdet det forgangne år. De erfaringer I deler i tilbagemeldingerne samles i et inspirationskatalog. I kataloget kan du finde inspiration til, hvordan du kan sætte fokus på organdonation i din afdeling og løse dine opgaver som donationsansvarlig nøgleperson.

Årsmøde

På årsmødet for donationsansvarlige nøglepersoner får du den nødvendige viden om din funktion, bliver klædt på til at kunne løfte dine ansvarsområder, ligesom du bliver opdateret på den nyeste viden på organdonationsområdet. Derudover kan du altid hente hjælp til dine opgaver hos Dansk Center for Organdonation og de donationsansvarlige læger og sygeplejersker.

 

Undervisning

Baggrund for nøglepersonsordningen

Nøglepersonsordningen blev etableret på landets intensivafdelinger i 1998 efter Sundhedsstyrelsens anbefaling. Siden 2015 har det været beskrevet i Specialevejledningen for anæstesiologi, at intensivafdelingerne skal udpege donationsansvarlige nøglepersoner.