Indsatser og Kampagner
Fold teksten ud og læs mere om arbejdet med handleplanen
Regeringen præsenterede i 2024 den nationale handleplan Fælles om at give livet tilbage.
Handleplanen peger på 6 hovedområder, som skal være med til at styrke indsatsen for organdonation i Danmark:
- Ændring af samtykkemodellen
- Obligatoriske påmindelser om stillingtagen til organdonation
- Bedre anvendelse af donorpotentialet på hospitalerne
- Styrkelse af donorpotentialet for levende donorer
- Implementering af donation efter cirkulatorisk død
- Løbende status og opfølgning
Dansk Center for Organdonation har fået til opgave at afdække, om der står hindringer i vejen for, at organdonation bliver gennemført på hospitalerne.
Vi bidrager derfor især på de områder, der handler om hospitalernes arbejde:
- bedre anvendelse af donorpotentialet,
- implementering af donation efter cirkulatorisk død og vejledning af sundhedspersonalet i forbindelse med indhentning af samtykke hos pårørende.
Vi bidrager også til ansøgning om et lærings- og kvalitetsteam som led i det nationale kvalitetsprogram.
Derudover har vi en vigtig opgave i at oplyse befolkningen om organdonation, så flere kan tage stilling på et oplyst grundlag. I den forbindelse tilpasser vi løbende vores informationsmaterialer, så de afspejler den gældende samtykkemodel og giver klar og relevant information til borgerne.
Derudover støtter vi op om nationale informationskampagner i et omfang, som vil blive beskrevet nærmere i et samarbejde med Indenrigs- og sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.
Vi vil løbende opdatere denne side med relevante dokumenter og links til processen.
Fold teksten ud og læs mere om strategien
Sideløbende med i initiativerne i den nationale handleplan, vil Dansk Center for Organdonation i 2025 have fokus på at styrke samarbejdet med præhospitalet, hospitalerne og regionerne.
Indsatsen bygger på en ny strategi, centret har arbejdet med i regi af vores nationale styregruppe, hvor vi har drøftet, hvordan vi kan skabe en mere sammenhængende indsats for organdonation i Danmark.
Målet er at sikre, at alle arbejder i samme retning og efter de samme retningslinjer, så vi undgår parallelle indsatser og sikrer ensartet høj kvalitet i hele landet – til gavn for både sundhedspersonale, pårørende og de mange patienter, der venter på et nyt organ.

Fold teksten ud og læs mere om indsatsen
I 2022 blev muligheden for organdonation efter cirkulatorisk død indført i Danmark.
Dansk Center for Organdonation har siden været en del af en koordineret informationsindsats sammen med Sundhedsstyrelsen.
Mens Sundhedsstyrelsen har informeret borgerne om den nye procedure, har vi haft fokus på sundhedspersonalet, herunder:
- Uddannelse af fagpersoner, der konkret arbejder med proceduren.
- Information til øvrige læger og sygeplejersker, så de kender forløbet og føler sig trygge – også selvom det ikke er deres kerneområde.
Den brede oplysning til alt sundhedspersonale er vigtig, fordi de ofte fungerer som uformelle eksperter, når de møder patienter og pårørende. Derfor har det været afgørende, at de også har viden om donation efter cirkulatorisk død og er trygge ved proceduren.

Klik her og læs mere om kampagnen "Kend forskel på fordomme og fakta – det redder liv"
Fra d. 19. september og frem mod Organdonationsdagen d. 8. oktober 2022 gennemførte DCO en digital kampagne med fokus på at afvise udbredte fordomme og misforståelser om organdonation, som eksisterer både i befolkningen og blandt sundhedspersonale, der ikke direkte arbejder med organdonation.
Undersøgelser har vist, at misforståelser og fordomme kan være centrale barrierer for tvivlere i forhold til egen stillingtagen til organdonation.
Kampagnen bestod af små videoklip og bannerannoncer, som danskere over 15 år blev eksponeret for på Facebook, Instagram og i bannerannoncer på diverse nyhedsmedier.
Sundhedspersonalet blev også mødt af kampagneindholdet på LinkedIn og med bannerannoncer på dsr.dk/sygeplejersken og Ugeskriftetonline.dk. Der var annoncer i fagbladene Sygeplejersken og Ugeskrift for læger, og DSR og PLO delte kampagnens indhold med deres medlemmer på sociale medier og i deres nyhedsbreve.
Læs meget mere om hele kampagnen i den samlede evaluering her.
Eksempler på kampagnens udtryk
Fordom om alder
Fordom om helbred
Annoncer i sundhedsfaglige blade og magasiner

Klik her og se materialerne
Gå direkte til ibogen "Når død giver liv" - det er gratis at få adgang.
Med undervisningsmaterialet 'Når død giver liv – organdonation i undervisningen' vil Dansk Center for Organdonation nå de unge på de gymnasiale uddannelser gennem den daglige undervisning.
Organdonation er et emne, der sætter gang i refleksioner om liv og død, krop og sjæl, politik, teknologi og samfund.
Derfor egner emnet sig godt til mange fag i gymnasierne.
Organdonation ind i velkendte fag
'Når død giver liv – organdonation i undervisningen' er skræddersyet til at kunne bruges i mange af gymnasiernes fag, så den naturligt passer ind i den daglige undervisning.
Bogen er skrevet af lærebogsforfattere, som alle er erfarne undervisere.
Hvert kapitel gennemgår kernestof fra de enkelte fag i kombination med emnet organdonation. Bogen udgør dermed en hel pakke til undervisere til et inspirerende undervisningsforløb.
En lang række fag er repræsenteret i bogen:
- biologi
- bioteknologi
- dansk
- filosofi
- idéhistorie/historie
- matematik
- mediefag
- psykologi
- religion
- samfundsfag

Klik her se hele kampagnen
En kampagne med fokus på samtalen
23. november – 20. december 2020 var Dansk Center for Organdonation afsender på en landsdækkende, digital kampagne.
Kampagnens overordnede budskaber satte fokus på vigtigheden af at fortælle sine nærmeste om sin holdning til organdonation.
Budskaber om organdonation blev annonceret bredt og var markant tilstede på sociale medier og digitale nyhedsmedier for at nå ud til flest mulige danskere.
I 2019 blev det muligt for de 15-17-årige at tage stilling til organdonation og registrere deres holdning. Vi valgte derfor, i både budskaber, medievalg og indhold at målrette en del af kampagnen særligt til den unge målgruppe.
Klik her og læs om, hvordan vi ville gøre stillingtagen til organdonation til "en del af den mentale tjekliste"
Da Dansk Center for Organdonation i juni 2018 fejrede 10-års jubilæum fik centret en ekstra bevilling på en halv million kroner til at gennemføre en befolkningsrettet kampagne inden årets udgang.
Det var centrets første befolkningsrettede kampagne, og som videncenter var det vigtigt, at kampagnen blev en indsats, der byggede på viden. Samtidig skulle kampagnen lanceres inden for en fastlagt tidsramme.
Læs her i projektbeskrivelsen om kampagnens afsæt og vidensbaggrund.
Læs evalueringen af kampagnens resultater her.
Se eksempler på kampagnens udtryk her: