Årsplan

Vi arbejder med kvalitet og sammenhæng på organdonationsområdet. Det afspejler sig også i vores Årsplan, som du kan læse mere om her.

Viden og kvalitet

"Omdrejningspunktet for alle vores opgaver at dele viden og sikre høj kvalitet i organdonation, så endnu flere kritisk syge får chancen for at overleve med et nyt organ. I centrets levetid har vi set en teknologisk udvikling og en national indsats, hvor antallet af donorer er steget fra 65 i 2007 til 125 i 2024.”

 

- Helle Haubro Andersen, centerleder i Dansk Center for Organdonation

Portræt i profil - centerleder Helle Haubro Andersen

Vores arbejde i 2025 - kort fortalt: To vigtige fokusområder 

Årsplanen beskriver, hvilke opgaver Dansk Center for Organdonation vil løse i det kommende år.

 

Du kan åbne hele Årsplanen 2025 og læse detaljeret om opgaveløsningen her.

 

I 2025 er der særligt to fokusområder, som præger centrets arbejde:

 

  • En ny national handleplan
    Regeringen præsenterede i 2024 den nationale handleplan Fælles om at give livet tilbage, som skal udvikle organdonationsområdet.  Centret har en central rolle i at gennemføre planen, og vi vil løbende tilpasse vores faste aktiviteter, efterhånden som konkrete initiativer i handleplanen bliver besluttet. Læs mere om arbejdet med handleplanen. 

 

  • Strategisk retning for samarbejder i det hospitalsrettede arbejde
    Vi arbejder med centrets egen strategiske retning for de kommende år: Hvordan sikrer vi, at centrets arbejde fortsat giver værdi for hospitalerne og understøtter deres arbejde? Vi har sat et strategiarbejde i gang for at styrke samarbejdet med præhospitalet, hospitalerne og regionerne. Strategien blev udviklet i 2024 og skal nu realiseres i løbet af 2025. Læs mere om arbejdet med strategien.

 

Samtidig fastholder vi vores faste opgaver, som du kan se et udpluk af her nedenfor

Vi indsamler og formidler data

Vi indsamler og formidler data

Hvor mange dør på en måde, hvor organdonation bliver en mulighed? Og har vi overset nogle afdøde, som kunne være blevet donorer?

 

De spørgsmål arbejder vi med, når vi i Dansk Center for Organdonation indsamler og formidler viden om både potentielle organdonorer og de realiserede afdøde donorer på danske hospitaler. 

 


 

Se alle tal og statistikker her, som også er formidling af data fra Organdonorregistret og danskernes stillingtagen. Tallene opdateres hvert kvartal.


Gå til siden undersøgelser & rapporter. Her finder du blandt andet:

 

Den seneste rapport fra Organdonationsdatabasen, der monitorerer afdøde på intensivafdelingerne.

 

Rapporten Hospitalsmonitorering med monitorering af donorpotentialet på hele hospitalet.


Vi indsamler også løbende og systematisk data vedrørende donation efter cirkulatorisk død, som vil blive anvendt i evalueringen af proceduren i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Nøglepersoner og ressourcepersoner

Nøglepersoner og ressourcepersoner

På hver af landets intensivafdelinger, er der udpeget én læge og én sygeplejerske, som er donationsansvarlige nøglepersoner på deres afdeling. 

 

Funktionen betyder, at de løbende skal dele viden om organdonation med deres kolleger og sørge for, at de arbejder efter National Guideline for Organdonation, som er best practice på området. 

 

De donationsansvarlige nøglepersoner er en del af Dansk Center for Organdonations organisation og arbejder efter centrets fælles, nationale funktionsbeskrivelse. 

Læs mere om nøglepersonerne her.

 


Fokus på organdonation uden for intensivafdelingerne: 

Der er udpeget ressourcepersoner på akutafdelingerne samt donationsansvarlige læger på de neurologiske afdelinger.

 

De er en del af Dansk Center for Organdonations nationale organisation. 

Vi tilbyder en online guide i donationsforløbet

Vi tilbyder en online guide i donationsforløbet

Hvordan sikrer vi, at vi gør det ens i hele landet? Og muliggør, at så mange som muligt, kan donere deres organer, hvis de har ønsket det?

 

Dansk Center for Organdonation har afdækket best practice for organdonation, som handler om at følge de arbejdsgange og metoder, som erfaring og viden viser, er bedst – både for patienterne, de pårørende og sundhedspersonalet.

 

Det er best practice, der er afsæt for National Guideline for Organdonation, som er en online guide læger og sygeplejersker kan have ved hånden, når de står i et donationsforløb. 

 

Vi afholder en årlig pårørendedag

Vi afholder en årlig pårørendedag

En dag, hvor vi mindes donorerne og takker familierne for, at de traf eller støttede op om en vigtig beslutning i en vanskelig situation.

 

Siden 2016 har Dansk Center for Organdonation tilbudt årets pårørende, der har mistet, at deltage i pårørendedagen.

 

Her er der også mulighed for at møde og dele synspunkter med andre pårørende, som har stået i en tilsvarende situation, og møde en person, som har modtaget et organ. Der deltager også personale som har viden og erfaring med organdonation, og som gerne svarer på spørgsmål.

Vi besvarer borgerhenvendelser

Vi besvarer borgerhenvendelser

Kan jeg blive begravet, hvis jeg donorer organer? Og hvilke organer kan jeg donore?

 

Som en del af vores borgerrettede arbejde, svarer vi på spørgsmål om organdonation, når borgerne ringer. 

 

Vi oplyser også om organdonation her på hjemmesiden, via sociale medier, til den årlige Organdonationsdag og via vores frivillige

 

Vi indsamler og formidler også viden omkring holdninger, adfærd & stillingtagen til organdonation - både som afsæt for egen kommunikation og som anbefalinger til kommunikationsindsatser på området generelt. 

Læs mere i undersøgelser og rapporter.

Vi sender specialuddannede sygeplejersker ud til hospitalerne

Vi sender specialuddannede sygeplejersker ud til hospitalerne

I Dansk Center for Organdonation har vi et korps af udrykningssygeplejersker, der kan tilkaldes i hele landet, når en patient bliver mulig organdonor. 

 

De er erfarne intensivsygeplejersker med særlig viden om organdonation og kan støtte personalet i alle dele af forløbet – fra den første faglige vurdering til samtalen med de pårørende.

 

Hjælpen er gratis for hospitalerne.

 

Læs mere om udrykningsfunktionen her. 

Vi udvikler kurser og underviser

Vi udvikler kurser og underviser

Dansk Center for Organdonation udvikler kurser og undervisningsmaterialer om organdonation, målrettet de afdelinger, der møder mulige donorer.

 

Vi underviser både læger og sygeplejersker  – på tværs af landet.

 

Formålet er at give personalet den nyeste viden og de bedste redskaber til at håndtere donationsforløb.

 

Læs mere om vores om vores kurser.

 

Besøg også vores online-undervisningsmaterialer.

Vi samarbejder om viden i ind- og udland

Vi samarbejder om viden i ind- og udland

Vi understøtter et større skandinavisk projekt "Care in Organ Donation - relatives' and intensive care personel's persepctives".

 

Vi  samarbejder også i diverse fora internationalt og nationalt - fra Nordisk Transplantationskomite, Netværket Oplysning om Organdonation og et styrket samarbejde med de tre transplantationscentre i Danmark.

 

Læs mere om vores samarbejder her.

Kontakt os, hvis du ønsker at få indblik i Årsplaner fra tidligere år. 

 

Vi deler dem meget gerne. 

Oplysning med afsæt i viden

I Dansk Center for Organdonation arbejder medarbejdere med kompetencer inden for jura, etik, antropologi, sprog, kommunikation samt sundhedsfaglige specialister i organdonation

Kvinde taler i telefon, sygeplejerske står ved siden af og deltager i samtalen