Den nationale proces med implementering af Donation efter cirkulatorisk død (DCD)
De fire hospitaler, Rigshospitalet og Universitetshospitalerne i Odense, Aarhus og Aalborg, hvor DCD foreløbigt er en mulighed, har lavet en fælles pressemeddelelse om de første donationer efter cirkulatorisk død.
I første omgang er det de fire store universitetshospitaler i Aarhus, Odense, Aalborg og Rigshospitalet, der får mulighed for at implementere organdonation efter cirkulatorisk død.
Alle fire hospitaler har forberedt implementeringen af DCD grundigt. Der blev i august 2023 givet grønt lys til, at hospitalerne kunne gennemføre DCD-forløb.
Efter høringsfasen indarbejdede Sundhedsstyrelsen høringsparternes kommentarer i anbefalingerne, hvor det var relevant. I marts 2023 blev de 'Nationale anbefalinger til donation efter cirkulatorisk død' offentliggjort.
Sundhedsstyrelsens nationale anbefalinger for donation efter cirkulatorisk død blev sendt i offentlig høring den 26. september 2022. Høringsfasen sluttede 11. november.
Sundhedsstyrelsen opfordrede bl.a. de faglige selskaber, patientforeninger, borgere og andre med interesse i organdonationsområdet til at indsende høringssvar. DCO har indsendte også et høringssvar, som du kan læse her.
Sundhedsstyrelsen har i et høringsnotat opsummeret hovedlinjerne i de indkomne høringssvar og peer reviews.
Dansk Center for Organdonation (DCO) har udarbejdet en holdningsundersøgelse om DCD. Resultaterne skal give DCO indsigt i de sundhedsprofessionelles viden om og holdning til DCD, som fremtidig undervisning og information skal tage afsæt i. Samtidig ønsker DCO også at inddrage de sundhedsprofessionelle tidligt i implementeringen af DCD.
Resultaterne af undersøgelsen er samlet i en rapport, som du kan læse her.
Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe til at udarbejde nationale anbefalinger for donation efter cirkulatorisk død (DCD) i Danmark.
Arbejdsgruppen skal bl.a. se nærmere på konkrete procedurer, som der skal være enighed om at arbejde efter, når DCD implementeres.
Med i arbejdsgruppen er repræsentanter fra universitetshospitalerne i Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospitalet. Derudover er der repræsentanter fra de videnskabelige selskaber samt Dansk Center for Organdonation.
25. september 2019 inviterede Dansk Center for Organdonation til en workshop om DCD med oplæg fra en svensk projektgruppe, som netop har gennemført et DCD-projekt i Sverige.
Workshoppen samlede læger og sygeplejersker, som arbejder med organdonation, fra fire universitetshospitaler. Hospitalerne udvalgte selv personale fra henholdsvis intensivafdelinger, neurologiske- og neurokirurgiske afdelinger, operations- og transplantationsafdelinger samt transplantationskoordinatorer til at deltage i workshoppen.
Det primære formål med workshoppen var at skabe et forum, hvor det var muligt at reflektere, diskutere og få indblik i konkrete, kliniknære aspekter af DCD på baggrund af de svenske erfaringer.
Et politisk flertal vil styrke transplantationsområdet yderligere ved at give mulighed for transplantation af organer fra afdøde, hvor døden er konstateret på baggrund af uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed; DCD.
Dansk Center for Organdonation har sammen med en arbejdsgruppe bestående af fagfolk fra donations- og transplantationsafdelinger landet over gennemgået udenlandske erfaringer og procedurer på området. Vurderingen er, at praktisering af donation efter cirkulatorisk død (DCD) i Danmark vil øge antallet af organer til transplantation markant og give flere muligheden for at donere.
Arbejdsgruppen anbefaler, at DCD skal være et tilbud i forbindelse med organdonation i Danmark, og et supplement til transplantation af organer fra hjernedøde. Arbejdsgruppen har udarbejdet en rapport indeholdende seks overordnede principper for, hvordan DCD bør praktiseres i Danmark. Principperne skal være med til at sikre, at procedurerne gennem hele donations-processen foregår efter samme høje standard som ved organdonation efter hjernedød, og at Best Practice for Organdonation følges.
Stor opbakning til rapporten i videnskabelige selskaber
Rapporten blev i forsommeren 2018 sendt til kommentering i relevante faglige og videnskabelige selskaber. Blandt selskaberne er der stor opbakning til arbejdsgruppens rapport og de fremsatte principper såvel som til at indføre DCD i Danmark. Rapporten blev herefter afleveret til Sundhedsstyrelsen. Dansk Center for Organdonation anbefaler, at rapporten danner udgangspunkt for lokale retningslinjer på hospitalerne, så vi i fællesskab kan sikre en ensartet tilgang til DCD i hele landet. Samtidig er det forventningen, at DCD indledningsvis vil blive iværksat på udvalgte, større hospitaler, hvor der er betydelig erfaring med organdonation.
I 2017 afholdt Dansk Center for Organdonation og Dansk Transplantationsselskab et tværfagligt symposium med henblik på at få viden omkring, hvad DCD indebærer; herunder faglige og etiske udfordringer samt muligheder i en dansk kontekst. Symposiet blev afholdt som en del af Dansk Center for Organdonations Årsmøde for Donationsansvarlige læger og sygeplejersker med oplægsholdere fra England og Norge.
På baggrund af symposiet udarbejdede Dansk Center for Organdonation en afrapportering.