Donoroperationen & udtagning af organer

Læs, hvad der skal forberedes og koordineres før, under og efter operationen.

 

OBS! - funktionen "collapse text" virker ikke lige nu. 

Indhold her på siden:

Operationsforberedelse

 

Donoroperationen adskiller sig fra andre operationer, idet den foretages af udtagningshold fra transplantationscentrene.

 

  • Planlægning og start: Transplantationscentret planlægger operationen i samarbejde med intensivafsnittet, hvor donor ligger, donorhospitalets operationsafsnit og de respektive udtagningshold. Transplantationscentret informerer om starttidspunkt for operationen.

 

  • Operationsstue: Der er behov for den størst mulige operationsstue, da der kan deltage flere udtagningshold ved operationen. Se fremstilling af OP-stuen. 

 

  • Personale: Fra donorhospitalets operationsafsnit er der behov for assistance fra 1-2 usterile hjælpere til gulvfunktionen samt en anæstesilæge og en anæstesisygeplejerske.

 

  • Udstyr og apparatur: Udtagningsholdene medbringer en stor del af det udstyr, de skal anvende under operationen, men der kanvære behov for, at operationsafsnittet er behjælpelig med yderligere udstyr samt assistance med udpakning og klargøring af apparatur.

 

  • Afhentning af donor: Donor hentes på intensivafsnittet af lokal anæstesilæge og anæstesisygeplejerske. Afhentningen planlægges med intensivafsnittet, så der kan tages hensyn til pårørendes ønsker om afskeden. For at modvirke spinalreflekser, kan der gives muskelrelaxantia, inden donor transporteres til operationsafsnittet. Defibrillator medtages under transporten. 

 

Se fremstillingen på OP-stuen

Fremstilling på OP stuen:

  • OP-lejet reddes op med plastik under lagnet
  • Væskeabsorberende måtte lægges på gulv 
  • Overvej underbody forced airwarming tæppe, da donor ikke kan regulere temperatur 
  • Defibrillator køres frem (ofte ved hovedleje) - patches klargøres 

  • 2 diatermiapparater, eller et med 2 udgange. Der skal kunne udføre både cut- og koagulationsfunktion samt spraystrøm med effekt svarende til abdominal kirurgi. Herudover 2 diatermihåndtag og diatermiplade(r)

  • 3 bagborde

  • 2 assistanceborde

  • 2 dropstativer (fæstnes på hver side af det ene bagbord – se billede på side 2)

  • 2 gulvsug med stor kapacitet og med mulighed for at skifte pose

  • Gul spand til risikoaffald (stor)

  • Ekstra overførselshætter til blodprøvetagning 
  • Sterile lampehåndtag

  • Skuffer til lejring af armen, når de skal langs siden

  • Diverse borde til at stille usterile ting på

  • Evt. ekstra servietter ved behov

  • Ved leverdonation: Ligasure

 

Dropstativer fæstnet på hver side af det ene bagbord

Dropstativer

Anæstesi under donoroperationen

Anæstesi under donoroperationen 

Udtagningsholdene har behov for assistance fra en anæstesilæge og en anæstesisygeplejerske fra donorhospitalets operationsafsnit.  Anæstesiopgaverne ved donoroperationen varetages i overensstemmelse med Rekommandation – donorpleje på intensivafdelingen, fordi det sikrer optimal fremtidig funktion af organer for recipienten. For hurtigt overblik se Actioncard for donorterapi eller punkt 6 i guidelinen - Donorpleje og -behandling.

 

Anæstesisygeplejersken udtager blodprøver via arterietryksættet. Der anvendes blodprøveglas og studser, som udtagningsholdene medbringer. 

 

Donoroperationen - fremgangsmåde

Udtagningshold

Der kan deltage op til 12 personer fra transplantionscentrene, og de enkelte udtagningshold ankommer på forskellige tidspunkter.

 

Ved lungedonation deltager en anæstesilæge fra Rigshospitalet, som hjælper det lokale anæstesipersonale med specielle tiltag ved lungeudtagning. Hvis lungerne skal doneres til udlandet, vil der ikke være deltagelse af ekstern anæstesilæge. I stedet guides det lokale anæstesipersonalet gennem proceduren af én af kirurgerne fra udtagningsholdet.

 

Klargøring

Sikker kirurgi tjek foretages af kirurgen, som starter operationen.

 

Afjodning af thorax og abdomen foretages af operationssygeplejersken fra det udtagningsteam, der påbegynder operationen. Der skal kunne huddesinficeres fra hals til pubes og så langt ned på siderne som muligt.

 

Armene lejres langs siden.

 

Udtagning

Organerne udtages via sternumsplit og tværsnitsincision lige over navlen.

 

Organerne frilægges i rækkefølgen: nyrer, lever, pancreas, lunger og hjerte. De udtages i rækkefølgen: hjerte, lunger, lever, pancreas og nyrer.

 

Organerne skal i forbindelse med udtagning perfunderes med en specialvæske, som udtagningsholdene selv medbringer og administrerer.

 

Der kan i forbindelse med kanylering af karrene, og især hjertet, forekomme arytmier. Dette kræver sædvanligvis ikke behandling.

 

Afslutning af operationen

 

Når cirkulationen til organerne er afbrudt (tang på aorta), afsluttes anæstesien og respiratoren afkobles.  

 

Monitoreringsudstyr seponeres, medmindre der skal foretages medikolegalt ligsyn. En kirurg, oftest nyrekirurgen, færdiggør og afslutter operationen.

 

Udtagningsholdene sørger for oprydning af eget udstyr og forlader operationsafsnittet med de nedkølede organer.

 

Det aftales med intensivafsnittet, hvor afdøde køres hen efter operationen.

Tilbagemelding til donorhospitalet

 

I dagene efter donationsforløbet kontakter transplantationscentret operationsafsnittet og informerer om, hvilke organer der er anvendt, og hvordan transplantationerne er gået.

 

 

 

 

Et budskab

Et budskab - i form af anerkendelse (deres rolle) eller i forhold til noget viden, vi gerne vil have de har?