Donation efter
Husk at vælge rette forløb

Støtte og hjælp til pårørende under og efter donationsforløbet

Ved organdonation adskiller afskedsforløbet for de pårørende sig i væsentlig grad fra det afskedsforløb, vi ellers kender fra intensiv terapi.

Derfor er det vigtigt vi følger best practice - også i forhold til særlige indsatser og tiltag for de pårørende på hospitalet og i efterforløbet.

Pårørendes afsked med afdøde

De pårørendes afskedsforløb 

Mens et organdonationsforløb for de fagprofessionelle ofte indebærer et øget fokus på pleje og behandling, er det væsentligt, at forløbet for de pårørende ikke er et donationsforløb, men et afskedsforløb, og det sidste timer, de har med deres kære. 

 

Det skal varetages med værdighed, så der er god tid til både at tage beslutningen om organdonation og tage afsked. I praksis betyder det, at afskedsforløbet skal prioriteres, og at donorterapien afbalanceres og indpasses i forhold til det. I afskedsforløbet kan de ritualer og remedier, der anvendes i andre afskedsforløb på intensivafsnittet, være med til at støtte de pårørende.

 

Afsked - hvor og hvornår

 

Et donationsforløb strækker sig ofte over mange timer, og der kan opstå tvivl om hvornår og hvor, de pårørende kan tage afsked med den afdøde. Derfor er der behov for at guide de pårørende i, hvordan de kan tage afsked, og støtte dem i at reflektere over, hvad der er vigtigt for dem i afskeden med deres kære. 

 

Nogle vælger at blive på hospitalet i hele donationsforløbet mens andre tager hjem, og endeligt kommer nogle igen for at tage en sidste afsked efter donoroperationen. Afhængigt af hvornår de vælger at tage afsked, vil den afdøde være varm og have synlig vejrtrækning eller kold og uden vejrtrækning. For de pårørende kan det have stor betydning at blive informeret om denne forskel. 

Takkebrev og pårørendedag

Takkebrev

De pårørende tilbydes at få tilsendt et takkebrev fra hospitalsledelsen på det universitetshospital, hvor transplantationscentret ligger. Takkebrevet er en skriftlig anerkendelse til de pårørende, fordi de sagde ja til organdonation eller støttede op om den afdødes beslutning, og det kan for nogle pårørende have stor betydning.

 

For at kunne sende takkebrevet til de pårørende, skal de give tilladelse til, at deres kontaktoplysninger videregives. I linket nederst kan du se, hvordan du gør det.

 

Pårørendedag

Dansk Center for Organdonation ønsker at give pårørende mulighed for at blive inviteret til en særlig pårørendedag, når dødsfaldet er kommet lidt på afstand.

 

Formålet med dagen er at give dem mulighed for at komme i dialog med andre pårørende, og der vil være eksperter til rådighed for spørgsmål og synspunkter. 

 

For at kunne invitere de pårørende, skal de give tilladelse til, at deres kontaktoplysninger videregives. Se nedenfor, hvordan du gør det:

 

Videregivelse af kontaktoplysninger Region Nord & Midt

Videregivelse af kontaktoplysninger Region Syd

Videregivelse af kontaktoplysninger Region H & Sjælland

 

Opfølgende samtale med pårørende

Samtalen

Personalet på intensivafsnittet tilbyder de pårørende en opfølgende samtale - typisk efter 1-2 måneder. Samtalen giver de pårørende mulighed for at tale forløbet igennem. Nedenfor kan du i dialogguiden få inspiration til den opfølgende samtale med pårørende. 

 

Tilbud til de pårørende

De pårørende bliver tilbudt at få tilsendt et takkebrev fra hospitalsledelsen, ligesom de skal tilbydes at deltage i pårørendedagen, som er et særligt arrangement for pårørende til organdonorer.

 

Derudover er det Best Practice, at de pårørende tilbydes en opfølgende samtale med hospitalet i tiden efter dødsfaldet.

 

Takkebrev

brev på et bord

Hospitalsledelsen på det universitetshospital, hvor transplantationscentret ligger, ønsker at sende en skriftlig anerkendelse til de pårørende, fordi de sagde ja til organdonation eller støttede op om den afdødes beslutning. 

 

De pårørende skal give tilladelse til, at deres kontaktoplysninger videregives i forbindelse med, at sende anerkendelsen.

 

Se herunder, hvordan du gør det:

 

Region Nord & Midt: Videregivelse af kontaktoplysninger

 

Region Syd: Videregivelse af kontaktoplysninger 

 

Region H & Sjælland: Videregivelse af kontaktoplysninger

 

Pårørendedag

lys på et bord

Dansk Center for Organdonation giver pårørende mulighed for at blive inviteret til en særlig pårørendedag, når dødsfaldet er kommet lidt på afstand.

 

Her kan de pårørende møde andre pårørende, og der er eksperter til rådighed for spørgsmål og synspunkter. 

 

For at kunne invitere de pårørende, skal de give tilladelse til, at deres kontaktoplysninger videregives.

 

Se nedenfor, hvordan du gør det:

 

Region Nord & Midt: Videregivelse af kontaktoplysninger

 

Region Syd: Videregivelse af kontaktoplysninger 

 

Region H & Sjælland: Videregivelse af kontaktoplysninger

 

Opfølgende samtale

læge i samtale med to pårørende

Personalet på intensivafsnittet tilbyder de pårørende en opfølgende samtale - typisk efter 1-2 måneder.

 

Samtalen giver de pårørende mulighed for at tale forløbet igennem.

 

I dialogguiden nedenfor kan du få inspiration til den opfølgende samtale med pårørende.

 

Dialogguide til brug ved den opfølgende samtale

 

Online pårørendesite

På Dansk Center for Organdonations hjemmeside er der lavet et særligt område, som henvender sig specifikt til pårørende.

 

Henvis gerne de pårørende til sitet www.organdonation.dk/pårørende.

Her kan de få viden og materialer om:

 

  • Sorg og sorgreaktioner 
  • Sorggrupper og anden støtte i efterforløbet

 

Besøg pårørendesitet på Organdonation.dk

 

Pjece om hjernedød

Dansk Center for Organdonation har i samarbejde med Sundhedstyrelsen udviklet en pjece til pårørende om hjernedød og organdonation. Pjecen bygger på erfaringer fra andre pårørende og viden fra sundhedsfaglige eksperter. Den kan være en støtte for pårørende under forløbet på hospitalet, men også i efterforløbet.

I pjecen kan du bl.a læse om:

 

  • Hvad er hjernedød?
  • Mulighed for organdonation
  • Afskeden
  • Når du kommer hjem 

 

Klik for at læse pjecen

Børnebog om organdonation

Med afsæt i ny viden på området ved vi, at det er vigtigt, at børn og unge inddrages i forløb på hospitalet, når de står over for at skulle miste en, de holder af. Det gælder også akutte forløb på intensivafsnittet. 

 

Børn og unge inddrages altid i et tæt samarbejde med de pårørende. Læs mere om vigtige opmærksomhedspunkter i omsorgen for børn og unge på hjemmesiden for fagpersoner:

 

Opmærksomhedspunkter

 

Som led i indsatsen til børn og unge er der udviklet en børnebog, der både kan fungere som malebog, men også sætter ord på det forløb, de er en del af. Bogen er tiltænkt børn i skolealderen og kan være en hjælp i samtalerne med børn om organdonation.

Online pårørende site

Sorg opleves meget forskelligt, og mange pårørende kan have behov for støtte i efterforløbet. På Dansk Center for Organdonations hjemmeside er der lavet et særligt område, som henvender sig specifikt til pårørende. Her kan de få viden og materialer om:

 

  • Sorg og sorgreaktioner 
  • Sorggrupper og anden støtte i efterforløbet

 

For pårørende